lördag, november 13, 2010

Carnitas

Igår var det fredag och hos oss betyder det att vi äter texmex. Men senaste tiden har vi försökt att ta steget från "svensk" texmex till mer mexikansk mat. No more salsa från Santa Maria. Så igår testade vi att göra carnitas. Betyder typ litet kött. Det finns såklart oändliga varianter på hur man lagar carnitas, men jag testade det här receptet igår, mest för jag inte kunde motstå att det innehöll coca-cola.
Ingredienser:
Ett kilo fläskkarré
En halvliter coca-cola (ej light)
En pressad apelsin
En pressad lime
5 hackade vitlöksklyftor
Soya
Cayennepeppar
Vitpeppar
Svartpeppar
Vitlökspulver
Chilipulver
Oregano
Salt
Gör så här:
Skär fläskkarrén i små bitar och gör en kryddblandning av de torra kryddorna. Massera in dem i köttet. Pressa över lime och apelsin, häll i soya och vitlök och låt marinera åtminstone en timme, men gärna över natten. Stek köttet, när det fått färg kan du hälla över marinaden. Öppna coca-colan och häll så att det täcker köttet. Fyll på när det behövs. Småkoka i minst två timmar tills du har en härligt, kletig, trådig, sötspicy fyllning du kommer älska resten av livet.

Servera det goda köttet i
Crispy tacos
Ingredienser:
Dagsgamla majstortillas
Frityrolja
Salt
Så här gör du:
Värm oljan i en tjockbottnad kastrull tills en bit majstortilla börjar bubbla när du släpper ner den. Fritera dina majstortillas till de blir gyllengula men ta upp dem precis innan de blir frasiga. Vik på mitten och låt rinna av på en bakplåt med papper. Salta och servera omedelbart.

Vi serverade med picco de gallo och guacamole. Men den här salsan ska tydligen passa extra bra till just carnitas.
Mango- och habanerosalsa
Ingredienser:
1 mango
En halv rödlök
Färsk koriander
Limejuice
Habanero
Salt
Gör så här:
Finhacka ingredienserna och blanda samman i en skål. Servera kall.

Det blev supergott! Testa! Och kolla in fler recept hos Jonas Cramby.

1 kommentar:

gummiapan sa...

Hm.. coca cola! Spännande! :)

Titta gärna in hos oss och inspireras! :)

Tack för titten!

www.gummiapan.com