måndag, augusti 09, 2010

Bröd


Jag gjorde ett riktigt gott bröd imorse. Enkelt och supergott! Jag började med det redan igårkväll så fick den första degen stå över natten, men man behöver inte låta den stå så länge.
Ingredienser
Deg 1 (surdeg)
5 g jäst
1 dl vatten, ljummet
2 dl vetemjöl special
Deg 2
3,5 dl ljummet vatten
20 g jäst
1 tsk salt
6-6,5 dl vetemjöl special
3 dl rågsikt
Beskrivning
Deg 1 (surdeg)
Smula jäst i en bunke. Tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt mjöl och rör om till en lös deg. Täck bunken med platsfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 4 timmar.
Deg 2
Lös upp salt och jäst i vattnet. Tillsätt vetemjöl och rågsikt i degvätskan. Arbeta degen väl, på mjölat bakbord. Låt degen jäsa 1,5 timme.
Häll upp degen på ett mjölat bakbord och forma ett avlångt bröd. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper. Låt brödet jäsa medan ugnen värms till 250 grader.
Skär ett kors i brödet med vass kniv, nästan ner till brödets botten.
Pensla brödet med ljummet vatten innan det sätts in i ugnen. Grädda brödet i den höga värmen 25 minuter, mitt i ugnen. Lägg över en bit folie eller bakpapper om det verkar få för mycket färg. Kolla efter cirka 15 minuter. Ta ut plåten och pensla brödet ännu en gång med vatten för att få hårdare skorpa. Sänk värmen till 175 grader. Låt ugnsluckan stå öppen för att släppa ut lite värme medan vattnet penslas på.
Grädda ytterligare 25 minuter. Svätt in lite vatten längs ugnsväggarna under gräddningen då och då, så att det bildas ånga.
Knacka i botten av brödet för att känna om det är färdigt. Det ska höras en dov ton.

2 kommentarer:

Zarah sa...

Vad gott det ser ut! Nu blev jag alldeles sugen på nybakt bröd. :)

♥Johanna♥ sa...

Åh det ser så gott ut, TACK för receptet, detta ska jag testa!

Kram Johanna Majkvist