onsdag, augusti 06, 2008

BondbönorIgår skördade Alex och jag bondbönor. Jag älskar det! Just för att det alltid blir så mycket bönor och bönorna är så stora, fina och lätta att skörda. Jag minns när jag var liten och fick hjälpa farmor och farfar att skörda bonbönor, det var så kul och därför är det extra kul att Alex också älskar att hjälpa till. Min farfar förresten, som var den bästa trädgårdsmästaren i världen, med stora potatisodlingar, majsfält, jordgubbar stora som jag vet inte vad, men som hatade att äta grönsaker över allt annat. Vi barnbarn brukade tävla om vem som kunde gömma en grönsak i hans mat och få honom att äta upp den utan att märka nåt. Vi misslyckades alltid. Han kunde hitta en ärta i en hög potatismos och då skrek han: Försöker ni förgifta mig barn! Åh vad jag saknar honom.....Minns också att när bondbönorna var skördade så kokades det bondbönsvälling, så det gjorde jag idag. Supergott är det! Men en favvo är att bara förvälla bönorna, dra av skalet så att de blir ljuvligt gröna och fina, ringla över olivolja, citron, salt peppar och en massa riven parmesan. Mums! Eller mixa bönorna råa med olivolja, salt peppar och en massa parmesan, den röran är urgod på rostat bröd eller till pasta. I Love ♥!En variant av bondbönsvälling. Jag hade i några nyskördade morötter också.
Det här behöver Du:
1/2–1 l spritade bondbönor
vatten till förvällning
2 msk smör
1 1/2 l hönsbuljong, plus spad från bönorna
salt och peppar
Till redningen:
3 msk vetemjöl
1 äggula
1 dl grädde
Så här gör Du:
Koka upp vatten. Häll i bönorna och förväll dem hastigt. Sila av och skalabönorna en efter en (kläm ihop dem litet mellan tummen och pekfingretså som man skalar förvällda mandlar).Koka upp buljongen tillsammans med spadet från bönförvällningen(2 dl buljong, 1 dl spad). Låt reducera något och rör sedan i mjölet, utvispat i litet kallt vatten. Vispa hårt, salta och peppra. Koka i 10 minuter under vispning och på ganska svag värme tills mjölsmaken har försvunnit. Späd med mer bönspad om nödvändigt. Ta av kastrullen från spisen och vispa ner äggulan som blandats med grädden. Lägg i bönorna och servera.

15 kommentarer:

Zarah sa...

Nostalgitripp... Bondbönor!! :D
Urfina bilder också, såklart. :D

Anna sa...

Mmm … det hørtes kjempe godt ut! Må prøves snart! Bondebønner er super godt :) Og du har en herlig blogg!
Anna

Lena sa...

Åh, det var länge sedan jag åt bondbönsvälling! Det fick jag alltid hos min farmor och farfar, tyvärr så har den traditionen försvunnit med dem. Undra om det går att köpa bondbönor någonstans?

emma sa...

Härliga bilder! :) hoppas ni alla har det bra
kram

Åsa sa...

Härliga bilder!
Saknar er redan... :(

Petra sa...

Älskar bondbönor men kan inte hitta dem någonstans!!!! Åt dem senast i lördags i en ljuvlig chiliblandning men vill gärna prova dina recept också, skall genast ge mig ut på jakt igen!

fialoppan sa...

Å så gott!!! Tycker också att det är svårt att få tag på...får kanske odla själv nästa år;)

Susanne H sa...

Så gott det låter och vilka härliga bilder!

Anne, anness sa...

Bondböner finns det gott om i våra mataffärer, men jag har inte hittat någon användning av dom. Jag har inte växt upp med denna böna, så jag vet inte hur de ska tillagas, får ta och prova ditt recept :)

isabeli sa...

Det låter jättegott!

tipsytessie sa...

Åhh, det låter supergott :)

Nilla sa...

Vilket underbart inlägg!
Jag tänker på Ps farfar när jag läser det. Han älskade att odla (och även att äta)! Ha en skön helg.

LottaM sa...

Men du vad gott det låter! Vilka härliga bilder du har. Jag blir så full av SOMMAR!

C´est la vie sa...

Åh vad härligt! Vi ska skörda Sparris-potatisar idag som vi odlat i tunna. Får se hur de blev :)

Anonym sa...

Till den som inte vill odla själv har Bärby själplock i säve (Gbg) bondbönor till självplock,,, kanon fina! kram ulrika